top of page
  • Instagram - Black Circle

Őszi piacnap

Ősszel bizony teljesen más a hangulata a piacnak. Nyáron mindenki siet, mert izzad. Feszült és tolakodó, mert meleg van. Ideges és csak alkudozna egész álló nap, mert az a kevéske pénz bizony elment a nyaralásra, az iskolakezdés pedig, te magasságos, hát máris a nyakunkban.

Ősszel más. Lelassult, ráérős, színes és illatos. Mindenki lábára húzza az andalgós piaci cipőjét. Szeretem, hogy előkerülnek az őszi csemegék. Az a sokféle szőlő, amit meghajlott hátú, jókedvű bácsik szakajtanak reggel egy-egy szőlőtőkéről, hogy a berakott, őszhajú nénike délelőtt eladhassa a fővárosi jónépnek. Szeretem, ahogy óriásibbnál óriásibb sütőtökök gurulnak elém. - Hölgyem! Viccel velem?? - nevet az eladó, mert a kopogós sarkú, szemölcsös napszemüveges Mádám már a harmadik tököt akarja kettéfűrészeltetni. Hát hiszen a városi unokának a tökéletes ízű kell. Amibe a legtöbb vitamin van. Azt meg mit érdekli? Úgyis vicsorgó tökpofát faragna inkább belőle, minthogy úri szájába tömje. És az almák. Azok az illatok, amitől a nyál összefut a számba. Emlékszem, otthon anyukám milyen mérges volt, mert a kutya a lába alá hordta az összeset, míg a diót kereste a fű között. Egymagában, kosárral a kezében lejtette a táncot az udvar közepén, nehogy rájuk lépjen, mer' véletlen kitörik a bokája. De hopp! - Nézze meg az ember, nem kóstolgatunk! - csap a kezemre a szigorú eladó. Ha a szőlő nem kóstolható, akkor ott nem is veszek!! Indulok tovább sértődötten. Különben sem volt finom... Pedig legutóbb még az volt. Az a sötét szemű. A számba vettem és a nagymamám jutott eszembe. Akinek az ablaka alatt nő ez a finom, kék szőlő. Ilyenkor ősszel más. Reggel jobban felöltözök, mielőtt a piacra indulok. Nagy lendülettel, mint a filmekben, dobom a hátam mögé azt a puha, csíkos barna sálamat. A hölgy, akihez minden héten megyek, kedvesen mosolyog, de látom, hogy a kezei vacognak. Csupa vörösek szegénynek a vaskos ujjai. Nah meg vörös ennek a szép szál öreg úrnak az orcája is. No nem a hidegtől! Hanem attól a sok musttól, amit kénytelen kelletlen meg kellet bizony kóstolni, ha már itt-ott kínálták. Aztán a végén még itt dalra fakad nekem, meg udvarol, mentségemre, csak mögé álltam a sorban. Hát szóval ilyenkor más. Élénkebbek az emberek, a színek, az illatok. Talán, néhol már a forralt bor illata is keveredik a kürtőskaláccsal. A nagy zsibongás közepette megállok, érzékeim egyszerre csordulnak tele ezekkel a színes, szagos finomságokkal. A bágyadt napsugarak sütik kipirosodott arcom és érzem, hogy szombat reggel a piacon én igazán élek. Mert most, ősszel a piac hangulata teljesen más.


(2016.09.)


A fotókat a Bosnyák téren készítettem, egy őszi piacnapon.

Rólam

Vivien vagyok, 25 éves. Mindaz amit a blogon olvashatsz, az elmúlt 10 évem élményei, érzései, fantáziaképei. Sok-sok családtag és barát ösztönzésére most minden egy helyen, hogy rajtuk kívül más is, Te is megismerhess!

A blogról

A kvszünet neked szól, ha vágysz pár sorra a reggeli kávé mellett, az ebédszünetben, vagy elalvás előtt. Egy kis napfény, mindennapi szösszenet, vagy egy novella, hogy megállj egy pillanatra, szünetet tarts, kikapcsolj és elgondolkozz az élet dolgain.

Merülj el ma is egy kvszünetben!

 

Bejegyzések
Archívum
Címkék
Még nincsenek címkék.
Kattanj a kvszünetre!
  • Facebook - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page